Sala-menjador casa Teixidor-Bassacs
Gironella

Plaça de la Vila, 1. 08680 Gironella

Sara Simon Vilardaga

La sala-menjador de la casa Teixidor-Bassacs està situada a la segona planta de l'edifici, ubicada a la banda sud, obrint a la galeria que obra a la plaça de la Vila. Es tracta d'una sala en la que hi ha el mobiliari propi d'un menjador, un rellotge de peu, armari encastat i objectes que permeten veure com es vivia en una casa del segle XIX o inicis del XX. De l'estança destaquen les pintures murals de les parets i sostre. A les parets, aproximadament la meitat inferior està pintada amb motius geomètrics i unes sanefes en les que es combinen formes geomètriques i florals, i la part superior, els principals panys de paret es mostren dividits en plafons dins els quals hi ha pintures de paisatges, totes elles diferents, i en les que sembla que es poden veure representades les quatre estacions de l'any, entre altres. El sostre també està pintat, un cop amb un combinació de formes geomètriques, florals i també ocells.

El pis disposa de diverses estances, dormitoris amb alcova, i la cuina, totes conserven mobiliari, algunes restes de pintures i paviments de l'època. El conjunt del pis i de les estances han estat reformades i en algunes s'han reproduït algunes les traces de les pintures que havien localitzat en les tasques de rehabilitació.

El propietari de la casa Museu Teixidor-Bassacs, Juan Ramon Ruiz, ha anat recollint, comprant, netejant i reparant tots els objectes i materials que mostra a l'espai expositiu.
    La família Teixidor-Bassacs va tenir un taller de telers manuals en funcionament als baixos de la casa. Als anys 60 del segle XIX el matrimoni format per Joan Teixidor Ballús i Raimunda Bassacs i Fornell fundaven la fàbrica i colònia de Cal Bassacs. A finals del segle XX, la casa va ser adquirida pels propietaris actuals, els quals van iniciar la reforma i rehabilitació de l'edifici; al tombant del segle XX al XXI la casa Museu Teixidor-Bassacs va esdevenir un espai privat visitable.

-SERRA, R. (s/d): Casa pairal Teixidor-Bassacs. Fullet exposició