Safareig públic
Prats de Lluçanès

Nucli urbà. Prats de Lluçanès
    A 100 metres al sud de les Tres Fonts

Núm. Registre / Catàleg: 14238-I - Acord Ple del Consell Comarcal 29/07/2020
    Ajuntament de Prats de Lluçanès. Passeig del Lluçanès, s/n "cal Bach". 08513. Prats de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

El safareig públic es troba situat a tocar del torrent Merdinyol, a uns 100 metres al sud de les Tres Fonts. Està format per una estructura contenidor rectangular que presenta una planta aproximada de 11 x 7 metres construït amb maçoneria de pedra irregular i obra, i teulada d'una sola vessant amb bigues i llates de fusta. Presenta obertures als tres dels quatre costats, de diferent alçada, construïdes amb brancals de maó i coronades amb arc de mig punt amb decoració de maó a plec de llibre. Sobre l'accés principal hi ha una placa de ceràmica amb la data de 1911. L'interior presenta un terra enrajolat i un safareig de grans dimensions de 7'70 x 3'55 x 0'75 metres, amb batents de pedra resseguits per taulons de fusta, i un passadís al seu voltant. Al centre hi ha un sobreeixidor circular, i a la paret nord (que no té obertures) hi ha un sistema de ferro a mode de comporta amb dos petits canals que serveix per controlar l'entrada d'aigua al safareig. Adossat a la façana exterior sud, i descobert, hi ha un petit safareig de pedra.

Actualment s'utilitza com a marc d'activitats culturals i artístiques de diversa índole.

El safareig públic va ser construït l'any 1911, prop del torrent Merdinyol i les Tres Fonts, per a habilitar un espai més adequat per a rentar la roba, ja que fins aquell moment es feia al mateix torrent que passa pel costat del safareig, però una mica més amunt. L'any 1920 s'instal·la una xarxa d'aigua al municipi, tot i que no a cada casa, sinó que amb una font a cada plaça, i posteriorment, a cada carrer. Tot i que s'habilitaven safareigs al costat d'aquestes fonts, el safareig públic va seguir en actiu durant unes dècades.

GORCHS, A., Prats de Lluçanès, 905-2005. Cronologia de 1.100 anys d'història, Ajuntament de Prats de Lluçanès, 2006. MESTRE, P., Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Prats de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.