La Farinera de Prats
Prats de Lluçanès

Avinguda Pau Casals, 30. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Regular
    El desús comporta un deteriorament progressiu. Els vidres de la majoria dels finestrals estan trencats.
    Sí, IPIC. 24.222.152
    Ref. cad.: 60917DG1591S
    Jordi Compte i Marta Homs

La Farinera de Prats està situada al peu de la carretera, a l'avinguda Pau Casals del nucli de Prats de Lluçanès, al costat de l'escorxador públic.
    Es tracta d'un edifici de grans dimensions, de planta rectangular, construït majoritàriament amb maçoneria de pedra irregular i cantonades diferenciades amb carreus treballats. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior, i està formada per planta baixa i dos pisos. Totes les obertures de l'edifici estan emmarcades amb brancals i llindes de maó pintat d'un color rogenc; les llindes estan emmarcades amb maó a plec de llibre.
    La façana principal, orientada a l'oest, presenta dues portes d'accés centrals flanquejades per quatre finestres -dues per costat -, de les quals dues són finestrals i dues, més petites i situades a sota, es troben tapiades. Al primer pis hi ha quatre grans finestrals; els dels extrems són més grossos i estan distribuïts en tres seccions separades per dues columnes de maó. Les dues finestres del mig estan unides per dues línies de maó; a la part superior hi ha un escut caironat amb quatre barres roges de maó i 5 franges pintades de color groc. Al segon pis hi ha quatre grans finestrals que segueixen la mateixa disposició d'obertures que la resta de les plantes.
    La façana sud presenta paret de maçoneria de pedra fins al primer pis; el segon pis està construït amb obra. En total hi ha quatre finestrals, dos al primer pis i dos al segon pis. El finestral esquerre del primer pis queda parcialment tapat per un petit cos voladís adossat, construït amb obra.
    A la part posterior de l'edifici hi ha un cos annexat de la mateixa altura, recobert exteriorment per planxes de ferro i fibrociment.

L'edifici es va construir per fer de fornera. Durant la Guerra Civil, combatents republicans van cremar l'edifici amb el gra que hi havia emmagatzemat, per tal que no el poguessin aprofitar els nacionals, provocant que es desplomés la part d'una façana. Es va reconstruir posteriorment, tot i que l'empresa va fer fallida a principis dels anys 90, i actualment l'edifici està tancat en espera de trobar-li una utilitat. Conservava gairebé tota la maquinària (4 molins elèctrics, cribes, etc.).

MESTRE, P., Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Prats de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.