Teuleria de Cal Teuler
Prats de Lluçanès

    Osona
    Nucli urbà. Prats de Lluçanès
    Emplaçament
    Entre l'avinguda Pau Casals i el c/ serrat del Peric.

    Coordenades:

    42.00765
    2.03165
    419813
    4651079
    Número de fitxa
    08171 - 60
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Regular
    El desús de la teuleria i les poques intervencions de manteniment ha propiciat un deteriorament progressiu. Hi ha teules trencades a la teulada i la vegetació creix envoltant les estructures.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.292.153
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 60903DG1591S
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La Teuleria de Cal Teuler està situada al nucli urbà de Prats de Lluçanès. De tot el complex de quatre volums dels quals estava formada la teuleria, actualment sols en resten la xemeneia i el conducte d'aspiració, construïda amb maó; el volum més gran, de planta baixa i un pis, construït amb obra i maó i amb teulada de doble vessant, on s'hi emplaçava el forn de bòvila i la zona del carbó; i el primitiu forn, de 5 x 5 metres aproximadament, construït amb maçoneria de pedra i morter amb entrada coronada amb arc rebaixat de maó pla.

    Altres denominacions: Teuleria de Cal Palilla

    La Teuleria de Cal Teuler va ser construïda a inicis dels anys 20 del segle XX. Inicialment era un edifici de 5 x 5 metres que es va ampliar als anys 60, introduint-hi també nova maquinària. En l'època de màxima activitat estava formada per quatre volums i una xemeneia d'extracció de fums. El volum més gran feia aproximadament 15 x 30 metres, estava format per planta baixa i un pis, i s'hi ubicava el forn de bòvila i la zona del carbó. Aquest volum comunicava a través d'un conducte d'aspiració a la xemeneia. Els altres tres volums eren de planta baixa. En un hi havia el molí amb la pastera i el tallador; en un altre hi havia el dipòsit de terra (lloc on s'hi emplaçava l'antic forn); i en l'últim hi havia l'assecador amb ventilador. A la teuleria hi treballaven quatre persones i s'hi fabricava totxana, matxembrat, totxo, massís i teules, amb una producció d'unes 25.000 peces en una fornada cada mes.

    MESTRE, P., Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Prats de Lluçanès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. 1998.