Safareig i font d'en Jeroni Dosrius

Maresme
Bosc d'en Gavarra - Veïnat de Gemir - Zona de Dosrius
Al sud del nucli urbà, al costat de ponent del camí que va a Mataró per Manyans
146m

Coordenades:

41.59168
2.41021
450844
4604610
08075-189
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Dolent
Completament cobert de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08074A01809004
Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. El safareig està bastit amb maons, presenta pilars a les cantonades i un revestiment lliscat a l'interior. A la cantonada sud-oest hi ha la font, que emana d'un pilar més alt que els anteriors cobert amb una petita volta de maó pla. A la cara sud d'aquest pilar hi ha una portella metàl·lica rectangular. L'aigua raja a través d'un broc de ferro malmès i cau dins d'una pica de planta quadrada connectada amb el safareig.

Altres denominacions relacionades amb l'estructura: font de la Serp.

Es tracta d'una bassa de reg pels horts que hi havia situats a la zona i que s'abastia amb l'aigua d'una mina que hi havia situada a la brolla superior i també de la vinya del Xicarret. Des d'aquest safareig, l'aigua es feia arribar fins al safareig que hi ha situat just al davant de la casa de can Jeroni, situada a prop seu.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.13/174. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16.