Safareig i font d'en Jeroni
Dosrius

Bosc d'en Gavarra - Veïnat de Gemir - Zona de Dosrius
    Al sud del nucli urbà, al costat de ponent del camí que va a Mataró per Manyans

Completament cobert de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. El safareig està bastit amb maons, presenta pilars a les cantonades i un revestiment lliscat a l'interior. A la cantonada sud-oest hi ha la font, que emana d'un pilar més alt que els anteriors cobert amb una petita volta de maó pla. A la cara sud d'aquest pilar hi ha una portella metàl·lica rectangular. L'aigua raja a través d'un broc de ferro malmès i cau dins d'una pica de planta quadrada connectada amb el safareig.

Altres denominacions relacionades amb l'estructura: font de la Serp.

Es tracta d'una bassa de reg pels horts que hi havia situats a la zona i que s'abastia amb l'aigua d'una mina que hi havia situada a la brolla superior i també de la vinya del Xicarret. Des d'aquest safareig, l'aigua es feia arribar fins al safareig que hi ha situat just al davant de la casa de can Jeroni, situada a prop seu.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.13/174. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16.