Safareig-bassa de ca l'Arenes
Dosrius

Veïnat del Far, 13 - Zona del Far
    Al sud-oest de la masia de ca l'Arenes, envoltada de camps

Cobert, en part, de vegetació.
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. Està bastida en pedra, amb els murs arrebossats i presenta un coronament de totxo reformat en dues de les quatre cares. A la cara oest, el coronament està inclinat per facilitar el rentat, tot i que en força mal estat de conservació. En aquesta cara també hi ha una font coberta per la vegetació. L'interior de l'estructura compta amb un revestiment lliscat. Actualment està delimitada amb una tanca metàl·lica.

L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

Aquesta bassa servia per regar els camps que envoltaven la masia de ca l'Arenes i, alhora, subministrava aigua a la casa. Pel que sembla, hi ha una mina que abastia l'estructura, situada a poca distància. Aquesta mina presenta una planta en forma d'Y, donat que recull aigües filtrades al sòl de dos llocs diferents. Té dos registres d'accés per poder-la netejar i l'aigua hi transcorre mitjançant una canal de teules ceràmiques. La font que hi ha a la bassa només raja quan a la mina hi ha aigua. També hi havia una altra mina que regava la bassa, però està exhaurida. Fins fa uns 13 anys enrera, a la bassa hi viven granotes.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.22/183. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16. RIERA, Joan Manuel (2012). "L'aprofitament de les torrentades al Sot del Fangar". L'Aulet, núm. 12, p. 35.