Safareig-bassa de ca l'Arenes Dosrius

Maresme
Veïnat del Far, 13 - Zona del Far
Al sud-oest de la masia de ca l'Arenes, envoltada de camps
471m

Coordenades:

41.61941
2.461
455096
4607661
08075-190
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Popular
XIX
Regular
Cobert, en part, de vegetació.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Ref. Cad.: 08074A00300021
Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, coberta per l'abundant vegetació que caracteritza la zona. Està bastida en pedra, amb els murs arrebossats i presenta un coronament de totxo reformat en dues de les quatre cares. A la cara oest, el coronament està inclinat per facilitar el rentat, tot i que en força mal estat de conservació. En aquesta cara també hi ha una font coberta per la vegetació. L'interior de l'estructura compta amb un revestiment lliscat. Actualment està delimitada amb una tanca metàl·lica.

L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

Aquesta bassa servia per regar els camps que envoltaven la masia de ca l'Arenes i, alhora, subministrava aigua a la casa. Pel que sembla, hi ha una mina que abastia l'estructura, situada a poca distància. Aquesta mina presenta una planta en forma d'Y, donat que recull aigües filtrades al sòl de dos llocs diferents. Té dos registres d'accés per poder-la netejar i l'aigua hi transcorre mitjançant una canal de teules ceràmiques. La font que hi ha a la bassa només raja quan a la mina hi ha aigua. També hi havia una altra mina que regava la bassa, però està exhaurida. Fins fa uns 13 anys enrera, a la bassa hi viven granotes.

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.S.22/183. JUBANY I PINÓS, M. Àngels; ALSINA I BOIX, Neus (1990). "El medi natural: Les Aigües (III). Les fonts i els safareigs". El Comú, núm. 14, p. 16. RIERA, Joan Manuel (2012). "L'aprofitament de les torrentades al Sot del Fangar". L'Aulet, núm. 12, p. 35.