Safareig de la Ricardera
Folgueroles

Plaça dels Picapedrers
    Emplaçament
    A la banda de ponent del nucli urbà de Folgueroles, al final del passatge de la Font de la Ricardera

41.94013
    2.31277
    443032
    4643357
    08083 - 138
    Lúdic/Cultural
    Ajuntament de Folgueroles
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada de planta rectangular, soterrada respecte al nivell de circulació de la plaça. Es troba assentada damunt d’un paviment enllosat delimitat amb uns murs que envolten el safareig, i que estan adaptats com a bancs correguts. El safareig està bastit amb pedra, amb un revestiment arrebossat que cobreix els paraments i un coronament de lloses de pedra rectangulars. Les cares de llevant i ponent tenen les lloses inclinades per a facilitar el rentat, amb dos petits canals que recullen l’aigua i la condueixen cap a la banda de tramuntana. En aquesta part, l’aigua del safareig passa pel damunt del mur i cau en el tram inicial del rec que porta l’aigua sobrant fins a la bassa del Molí, situada a uns cent metres al nord-oest del safareig. El tram inicial d’aquest rec està soterrat i cobert amb grans lloses rectangulars de pedra. Uns metres més enllà, el rec queda al descobert, en alguna part delimitat amb petits murs bastits amb pedra.

L’aigua del safareig procedeix del gorg del Vernar, situat uns metres més al sud, dins del torrent. Mitjançant una petita encadireta i una canalització soterrada, l’aigua es conduïda cap al safareig i, finalment, cap a la bassa del Molí.

PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier (2011). “El mas la Sala i la gestió del torrent de Folgueroles”. Estudis d’Història Agrària, n. 23, p. 87.