Can Carril
Folgueroles

Carrer Major, 58
    Al bell mig del nucli antic de Folgueroles, a la banda nord-oest de la plaça de l’1 d’Octubre

BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Edifici entremitgeres de planta rectangular i reformat, amb un petit espai de pati posterior. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener paral·lel a la façana principal i un gran ràfec d’obra sostingut amb mènsules de fusta. Està distribuït en planta baixa i dos pisos, amb la façana principal orientada a migdia. Totes les obertures són rectangulars, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. La planta baixa compta amb el portal d’accés i un gran finestral amb l’ampit restituït i una petita barana de ferro. La primera planta presenta un finestral amb sortida a un balcó simple, amb la llosana restituïda. Tant a la part superior de l’obertura com als seus laterals hi ha uns destacables esgrafiats ornamentals amb motius vegetals i florals. El del segon pis compta amb un finestral balconer protegit amb barana de ferro i l’ampit de pedra motllurat. A banda i banda hi ha dues orles esgrafiades decorades amb motius vegetals i llaços superiors gravades amb la següent inscripció: “Any 1912”. La línia divisòria que separa les plantes superiors està decorada amb una sanefa rectilínia ornamentada amb volutes i motius vegetals. La planta baixa està bastida amb pedra desbastada de diverses mides disposada regularment, mentre que els pisos superiors tenen el parament arrebossat i pintat de color marronós, amb les cantonades embellides amb el mateix revestiment disposat a mode de carreus.

A finals del segle XIX, un dels estandants de la casa era en Felip Petet (de can Petet), barber i espardenyer d’ofici. El sobrenom amb el que es coneix l’edifici fa referència a aquest personatge. Quan anava a peu a Vic a buscar material per fer les espardenyes, ell mateix deia que anava més ràpid que el carril, fent referència al tren que feia el trajecte de Vic a Barcelona i que feia poc temps que s’havia inaugurat.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.