Safareig de la Rectoria
Granera

Plaça de l'Església - Barri de l'Església
    A l'extrem de llevant del barri de l'Església, sota el temple de Sant Martí

Cobert de vegetació.
    Ajuntament de Granera
    Adriana Geladó Prat

Estructura aïllada situada en una de les feixes de la banda de migdia del barri, sota l'església de Sant Martí i la Rectoria. Està formada per un bassa de planta rectangular i grans dimensions, bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, disposada en filades i també irregularment, i lligada amb morter. Compta amb una pica rectangular de pedra adossada al mur de ponent, que compta amb un revestiment arrebossat força degradat. En un nivell inferior, sota el mur de migdia de la bassa (que té una alçada considerable), hi ha adossat el safareig pròpiament dit. És de planta rectangular, bastit en pedra i amb la part superior inclinada per facilitar el rentat. També compta amb un revestiment lliscat a l'interior i una petita pica rectangular bastida en pedra i maons, adossada a l'extrem sud-oest del safareig. En l'actualitat, tant la bassa com el safareig, que estan connectats mitjançant una aixeta encastada al mur de migdia de la bassa, estan completament coberts de vegetació.

Es tracta d'un dels dos safareigs públics que hi havia a Granera, juntament amb la bassa del Prat. L'aigua de la bassa superior omplia el safareig inferior i també servia per regar els horts dels voltants. Aquesta bassa era coneguda com el Viver. Segons les informacions aportades pel sr. Pere Genescà, la pica de pedra que hi ha al costat de la bassa fou tallada d'una sola peça.

"Granerí,saps on és?". La Granària, 42, 2017, p. 34. "Granerí,saps on és?". La Granària, 43, 2017, p. 34. Informació oral: Pere Genescà [Entrevista: 08-04-2019]. Http://www.granera.cat/ [Consulta: 20-04-2019]. Http://www.moianes.net/ [Consulta: 20-04-2019]. Http://www.moianesmes.cat/ [Consulta: 20-04-2019].