Ruta de Bellprat a la Mussara (GR-172)
Marganell

Parc Natural de Montserrat
    Sud del terme de Marganell

diversos propietaris
    M.Lloret - KuanUm

El GR 172 està compost bàsicament per camins que tradicionalment han unit les comarques tarragonines amb Montserrat. És, a l'igual que el GR 171, una alternativa paral·lela al GR 7, en aquest cas per la banda sud. Té un total de 190 km. El sender neix a la Mussara i seguint l'antic camí ral de Reus a Prades (Espai d'Interès Natural de les Muntanyes de Prades), davalla cap a Reus i Tarragona i, després de passar pel monestir de Santes Creus (Espai d'interès Natural d' Albereda de Santes Creus), recorre les carenes de Montagut i Ancosa (EIN), i per Mediona, Piera i Collbató s'adreça a Montserrat passant per les coves del Salnitre. Des del Monestir travessa tota la carena de Montserrat fins el Coll del Bruc. Molts són els GRs que passen per la muntanya santa però cap més ho fa per aquest fantàstic itinerari que recorre tot el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat de punta a punta. Arriba a la Pobla de Claramunt i després de creuar l'EIN de la Serra de Miralles - Queralt enllaça de nou amb el GR 7 a la població de Bellprat. A més, un petit tram d'aquest GR 172 forma part del sender internacional E-7 (Oceà Atlàntic - Mar Negre) que va des de Constança, a Romania (en un futur arribarà a Crimea), fins a Lisboa a Portugal. El sender E-7 a casa nostra està compost pel GR 4, de Puigcerdà a Montserrat, el GR 172, de Montserrat fins a Bellprat, i el GR 7, de Bellprat fins a Fredes. D'aquí continua pel mateix GR 7 fins a prop de València, on enllaça amb el GR 10, que després de passar per Madrid arriba a Lisboa. Dins el terme de Marganell, passa des de la Cadireta (Morro de Gos), passant per Santa Cecília, i surt pel Torrent del Cavall Bernat. Aquest tram és d'uns 4500 metres.

El GR-172 va ser creat com la variant 7.2 del GR 7 . Posteriorment, l'any 1995 es consolidà com a GR propi passant a denominar-se GR 172. Aquest era un fet previsible considerant la seva llargària.