Ruïnes d'un antic mas
Guardiola de Berguedà

Damunt de la torre de Foix en un vessant a sota del camí de Soldevila a Riaup. Ctra del Jou. 2 Km

XI-XIV
    Cobert de vegetació i de bosc.
    Pere Cascante i Torrella

Restes arqueològiques d'un mas d'origen medieval situat ens una zona boscosa del damunt de la Torre de Foix entre dues carenes que separen la casa de Soldevila amb la de Caselles i prop d'un indret que els mapes topogràfics hi esmenten "el mas verd". Com la resta d'exemples esmentats es tracta de les restes d'una construcció de planta rectangular orientada a migdia i delimitada per murs de pedra d'uns 50 a 60 centímetres d'ample units en sec. Queda amagat entre la vegetació en un cap de carena i disposat en forma de terrasses. Al voltant d'ell s'hi aprecien altres restes d'estructures.

Es tracta d'una estructura d'origen possiblement alt-medieval que queda amagada darrere la vegetació i dels arbres. Aquestes construccions es situaven als vessants dels serrats, orientats a migdia i en forma terrassada i corresponien amb habitatges molt simplesde dues o més habitacions en funció de la importància del lloc. Solien tenir una planta baixa amb parets de pedra i tapia i hi tenien dues cambres; una per la llar i l'altre com a dormitori. Les corts i quadres per al bestiar solien estar en coberts annexos. Segurament va quedar abandonat amb la pesta negra igual que el mas anterior.

Resulta dificil datar l'origen d'aquest mas, ja que a diferència d'altres masos del municipi no en tenim documentació. Amb tot podriem suposar que en l'acta de dotació de Sant Miquel de Sant Llorenç el 984 i també a la consagració de Sant Llorenç (983) s'esmenta que a sant Climent de Vallcebre hi havia 18 masos "Quem dommus Guifredus precellentissimus comes et fortissimus marchio atque gloriosus Oliba et egregius pontifex eusdem principis fecerunt et in potestate Sancti Laurentii, cum decem octo mansos, tradiderunt". Un d'aquests 18 masos es podria referir en aquestes ruïnes. Sempre més va pertànyer a la parròquia de Sant Climent de Torre de Foix o Sant Climent de Vallcebre

BOLÓS MASCLANS, J; PAGÈS, M (1996). El monestir de Sant Llorenç prop Bagà. Artestudi. Barcelona p- 56.SERRA I VILARÓ, JOAN (1989). Les baronies de Pinós i Mataplana. Investigació als seus arxius. Vol. III