Ruïnes dels masos Corts, Cardó, Conill i Vila
Sant Mateu de Bages

Vora l'església de Sant Miquel de les Planes. Demarcació de Sant Mateu de Bages
    Carretera BV-3003, al km. 5,5, vora l'església de Sant Miquel de les Planes.

XV-XVIII
    Masos en ruïna al subsòl. Estat desconegut.
    Jordi Piñero Subirana

Ruïnes d'un conjunt de masos d'origen medieval que es trobaven situats a l'àrea compresa entre el turó del castell de Sant Mateu i l'església de Sant Miquel de les Planes. En diversos documents, almenys des del 1501, alguns d'ells relacionats amb la masia de les Planes, que es troba situada també molt a prop del castell, es fa esment d'aquests masos, denominats Corts, Cardó, Conill i Vila, els quals van subsistir fins a principis del segle XVIII. Segons la monografia sobre Sant Mateu de Bages escrita per mossèn Valentí NOGUERA (1904: 4), en època baix medieval formaven un petit nucli, potser en forma de carrer, que es coneixia com la Villa. Els propietaris de la masia de les Planes afirmen que els anys 1950, quan van començar a llaurar amb tractor el camp situat en aquesta zona, hi van aparèixer nombroses restes dels fonaments d'aquestes cases. Cal dir que, darrera l'església de Sant Miquel, a l'altre costat del camí hi ha aparegut també restes òssies pertanyents a l'antic cementiri de l'església.

Informació oral facilitada per Neus Vilardaga.

El castell de Sant Mateu és documentat des de l'any 983, i l'església de Sant Miquel de les Planes és una construcció parcialment romànica de les acaballes del segle XII o inicis del XIII. Sembla, doncs, que vora l'església i als peus del castell va sorgir un petit nucli de cases. Aquests masos ja existien al segle XVI, quan es va construir la masia de les Planes, també als peus del castell. De fet, l'any 1501 es troba documentat Sebastià Planas com a batlle del castell i amo dels masos Corts, Cardó, Conill i Vila. La família Planas tenia, doncs, una vinculació amb el castell de Sant Mateu, probablement anterior a l'any 1565. Sembla que Sebastià la va heretar d'algun antecessor. Al principi devien viure al mateix castell o en algun altre mas. De fet, el 1520 Sebastià consta com a resident al mas de les Corts. Poc després devien construir la masia de les Planes. En un capbreu de 1701 Josep Planas ratificava el contracte d'establiment perpetu d'aquells masos a la família. Els que aleshores eren senyors del castell, la família Soler i de Peguera, es reservaven en una clàusula el dret a edificar el castell i habitar-lo si així ho consideraven convenient. En algun moment posterior a aquesta data aquests masos foren abandonats.

NOGUERA, Valentí (1904). Monografia del poble de Sant Mateu de Bages, Manresa, p. 4.
    PLANAS, Joan (1969). Les Planes de Sant Mateu. Barcelona, ed. Jover.