Roure Sam
Rellinars

Les Serres

Espècimen botànic
    Lloc de pas a peu i en bicicleta
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

El Roure Sam és un roure martinenc (Quercus humilis) de grans dimensions que es troba al torrent d’en Roca, just on creua el corriol que va de la font de Carlets a la presa i a les Fonts.

Arbre caducifoli, amb fulles lobulades entre 5 i 10 cm densament peludes a la cara inferior, i el seu fruit és la gla.

Imponent en aquesta humida raconada i ufanós sembla donar la benvinguda a una petita roureda que ressegueix el corriol cap a la font de Carlets.

Mesura uns 18 metres d’alçada per 6 metres de capçada aproximadament. El volt de canó mesura 170 cm i el volt de soca 200 cm. Creix verticalment, una de les seves branques principals abraça un pi pinyer (Pinus pinea) que té al costat, mentre que una heura (Hedera helix) li creix des de la soca i l’embolcalla cap amunt.

Edat estimada: uns 150 anys aproximadament.

Segons fonts populars consultades, un foraster anomenat Sam es va quedar immòbil i bocabadat enmig del torrent d’en Roca, tot contemplant la majestuositat d’aquest roure.

MASCLANS, FRANCESC (1999) - “Guia per a conèixer els arbres”, actualitzada per Oriol de Bolós - Flor del Vent Edicions