Rogle de campanes
Sant Pere de Vilamajor

Església de Sant Pere. Plaça de l'Església s/n, 08458, Sant Pere de Vilamajor.

XVII-XIX
    Bisbat de Terrassa. Arxiprestat de Montseny
    Virgínia Cepero González

El rogle o rotlle de campanetes es troba a l'interior de l'església de Sant Pere, a tocar de la porta d'entrada. Es tracta d'un instrument format per onze campanetes de mides similars, aproximadament 13 cm de diàmetre per 10 cm d'alçada, col·locades a l'exterior d'una roda de fusta amb radis, d'1 m de diàmetre. Gira sobre un eix central, a uns tres metres del sòl. La data de fabricació és desconeguda.

El rotlle de campanes és un instrument idiòfon, format per una roda voltada de campanetes, que es volteja, manualment, per mitjà d'una corda excèntrica en un radi. El repic té una durada de 5 a 10 segons. Tradicionalment es feia sonar, en certes diades, al moment de l'Elevació, i en les misses del Gall i la de Resurrecció quan es cantava el Glòria. També s'utilitzava en les misses de festa i misses majors, per a indicar el començament de l'ofici religiós abans de la sortida del rector.

GARCIA i BURDOY, J.Mª (2003). "Campanes i campaners de Sant Pere de Vilamajor". XXIV Ronda Vallesana: Sant Pere de Vilamajor. Sabadell: Unió Excursionista Sabadell, p. 68.