Rocanegra
Sant Bartomeu del Grau

  Osona
  Rocanegra - 08519 Sant Bartomeu del Grau
  Emplaçament
  camí de Rocanegra, a l'esquerra del casal de Sant Bartomeu, a 500 m. hi ha la casa

  Coordenades:

  41.97818
  2.17466
  431624
  4647683
  Número de fitxa
  08199-35
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVII-XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Rehabilitació recent
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si - IPA, 32
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 015A09001
  Autoria de la fitxa
  Josep Pujades i Cavalleria

  Edifici de planta baixa + 1 planta sota teulada. Coberta a doble vessant (est-oest). Murs de pedra irregular amb les cantonades diferenciades. Possiblement, els murs estiguessin lligats amb fang (actualment, però, els murs exteriors estan arrebossats i aquesta dada no s'ha pogut confirmar). - Façana sud (principal). A la planta baixa hi ha la porta amb els brancals de pedra (motllura bisellada) i llinda de fusta; al tram est, hi ha una finestra amb els elements de pedra (motllura bisellada) i ampit motllurat. A la primera planta hi ha una finestra, damunt la porta, amb els elements de pedra (motllura bisellada). - Façana est. Finestra al tram sud (elements de pedra i motllura bisellada); hi ha una altra finestra, d'època posterior, amb elements de maó massís i llinda de fusta. A la façana est se li adossa un cos construït en diferents èpoques; el tram més proper a la casa és de pedra, amb la cantonera diferenciada, amb les pedres lligades amb fang; la resta és de maó massís i totxo. - Façana nord. Finestra a la primera planta amb els elements de pedra (aresta escairada) i ampit motllurat. - Façana oest. Finestra al tram sud de la planta baixa amb elements de pedra (aquesta finestra ha estat modificada, ja que algun fragment de brancal té la motllura bisellada i, d'altres, tenen l'aresta escairada; semblen elements reaprofitats). A la primera planta hi ha una finestra amb elements de pedra (motllures bisellades) damunt l'anterior. Al tram nord de la façana hi ha una finestra amb brancals de maó massís, llinda de fusta i ampit de pedra. En aquesta mateixa façana hi ha un cos afegit al tram sud (planta baixa); pedra irregular, cantoneres diferenciades i coberta a una sola vessant (est-oest). Té un altre cos afegit al centre de la façana (planta baixa i primera planta) que podria haver sigut un pou o una cisterna. Davant la façana principal hi ha diversos cossos exempts. Són estructures de planta baixa construïdes amb pedres irregulars, lligades amb fang, llindes de fusta i cantoneres diferenciades. Aquests cossos també es van restaurar.

  Mapa: Osona-24. Mapa Comarcal de Catalunya, 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. Format CD, versió 1.0; informació actualitzada a setembre de 1998. Barcelona, 1998. El mapa reproduït a la fitxa forma una quadrícula de 5 x 3,280 km; l'escala aproximada és d'1:50.000

  "La tradició popular considera Rocanegra com una de les cases més antigues de Sant Bartomeu del Grau, però això no es pot constatar par manca de documentació" (BENITO; ARMENTERAS, 2001). "L'origen del nom 'Rocanegra' té relació amb el lloc on s'aixeca la casa: al damunt d'una gran roca de color negrós" (BENITO; ARMENTERAS, 2001).

  BENITO, Emili; ARMENTERAS, Roser (2001). Rocanegra. http://www.sbg.llucanes.net, temes, cases de pagès.