Rocadepena
Alpens

  Osona
  Sector nord del terme municipal
  Emplaçament
  A 500 metres de la carretera BP-4654, punt quilomètric 15'500

  Coordenades:

  42.12801
  2.09951
  425573
  4664382
  Número de fitxa
  08004 - 76
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  L'augment de la massa boscosa en la part inferior de la roca provoca que disminueixi lleument la seva espectacularitat.
  Protecció
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament, Alpens 1996
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 004A09001
  Autoria de la fitxa
  Marta Homs i Jordi Compte

  Rocadepena és una formació rocosa situada uns centenars de metres al nord del nucli urbà, en una vall de direcció nord-sud per la que transcorre el rec de Matamosses i just al costat d'una pista forestal.
  Es tracta d'una formació rocosa amb aspecte de mur format per carreus de grans dimensions, orientat d'est a oest. La llargada del mur arriba a uns 30 metres, tot i que la part més espectacular només n'ocupa la meitat. En els 15 metres més visibles, la paret de roca assoleix altures properes als deu metres, amb una amplària de roca que varia entre un i dos metres.
  L'origen d'aquesta formació cal buscar-lo en l'erosió, fruit de la descomposició natural de la roca. Es troben murs de roca natural semblants a Rocadepena, però de menors dimensions, en tot el sector central i occidental del terme municipal, com és el cas de la Llena. En el cas de Rocadepena sembla que hi havia un d'aquests murs que creuava la vall del rec de Matamosses, ja que es pot observar una continuació més petita del mur a l'altre cantó del rec. La força de les aigües del rec haurien excavat al llarg dels anys el terreny fins a separar el mur, obrir la vall per on passa el rec i deixar l'actual Rocadepena en una vessant de la vall.

  En fotografies antigues es pot observar una imatge més espectacular de Rocadepena, ja que la part inferior del mur no tenia pràcticament vegetació, a diferència del que passa actualment.

  El topònim de Rocadepena va estretament lligat a Alpens, ja que probablement el nom d'Alpens, conegut també en el passat com Pinnos, Pintos o els Pens prové de penna o penya, que es referiria al tipus de roca similiar a la Rocadepena.

  ALCOVER/MOLL, Diccionari català, valencià, balear, 1975-1979.