Roca Romaní
Lluçà

Sector nord-est del terme municipal
    A 4000 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'800

Únicament es conserva part dels murs de càrrega.
    Jordi Compte i Marta Homs

Roca Romaní està situada sobre una esplanada rocosa orientada a l'oest en un punt lleugerament elevat al sud-est de les Collades i al nord de la Casanova de la Vall. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions actualment en runes. Conserva els murs de càrrega de maçoneria de pedra i cantonades delimitades amb carreus treballats a una alçada màxima d'uns 5 metres. El volum principal estava format originalment pels nivells de planta baixa i primer pis i tenia la teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior. La façana principal estava orientada a l'oest i encara conserva un portal emmarcat amb pedra treballada, tot i que parcialment enrunat. Interiorment, el recinte de la masia es troba cobert de runa i vegetació. Al nord del volum principal de la masia s'observen nombroses estructures adossades, també en runes. Uns metres a l'est de la masia hi ha una pallissa de dos nivells, bastida amb murs de maçoneria amb carreus treballats delimitant les cantonades. Conté obertures a la façana nord, oest i sud i originalment tenia una teulada de doble vessant, actualment inexistent.

Roca Romaní es troba documentada en l'amillarament de 1862. Originalment era una masoveria de la Vall, del municipi d'Alpens.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.