Casanova de la Tor
Lluçà

Sector nord del terme municipal
    A 8600 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 6'800

Únicament es conserva part dels murs de càrrega.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Casanova de la Tor de l'Espà està situada en una esplanada elevada envoltada de grans extensions de bosc de pins al nord-est de la Tor de l'Espà i a l'extrem nord del terme municipal. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions actualment en runes. Conserva els murs de càrrega de maçoneria de pedra amb una alçada màxima d'uns tres metres al mur nord, quedant a la resta amb alçades properes al metre. Tot el recinte de la masia es troba completament cobert de vegetació.

La Casanova de la Tor es troba documentada en el llistat de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies de 1793, i en canvi no apareix en el cadastre de 1716, pel que s'ha de suposar que és una edificació del segle XVIII.

BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.

Cadastro de las casas de Llussà terme de Llussanès (any 1716). Arxiu de la Corona d'Aragó.

Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Lluçà. 2007.