Riu Ripoll
Ripollet

  Vallès Occidental
  Terme municipal de Ripollet (08291)
  Emplaçament
  Entre Barberà del Vallès i Montcada i Reixac, paral·lel amb la frontera amb Cerdanyola

  Coordenades:

  41.49137
  2.15645
  429585
  4593650
  Número de fitxa
  08180 - 96
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  Contaminat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua, c/ Provença, 204-208, Barcelona (08036)
  Autor de la fitxa
  J Douet

  El riu Ripoll neix a Sant Llorenç Savall i conflueix amb el riu Besòs a Montcada i Reixac, després de recórrer uns 46 quilometres. El tram que passa pel municipi fa uns 2.6 km, i s'uneix amb el torrent riu Sec a l'extrem sud-oest del terme. Actualment el llit del riu ocupa una zona de 50 m d'amplada a l'inici del terme municipal i s'eixampla a més de 100 m a la frontera amb el terme de Montcada i Reixac. Es troben horts municipals situats al marge del riu regats per les seves aigües.

  El riu Ripoll constitueix un referent per entendre l'evolució de l'entorn paisatgístic, urbà i econòmic local. A més de donar el nom al poble de Ripollet també ha donat prosperitat, les seves aigües havien estat font energètica dels antics molins fariners i paperers i la seva ribera proporcionava productives terres de conreu. El riu ha estat aprofitat durant segles per l'agricultura i posteriorment per a la indústria. Per la seva proximitat a la ciutat, ha estat també un lloc predilecte de lleure per als ripolletencs. La relació del riu amb el poble ha estat sempre molt intensa i, en alguns moments també dramàtica. Els horts i els seus petits canals configuren un entorn valuós entre el municipi i la seva economia tradicional de regadiu i un entorn molt sensible del medi natural

  El riu Ripoll neix i recorre tota la comarca del Vallès Occidental. Com a riu mediterrani, el Ripoll es caracteritza per un cabal normalment escàs i per un règim irregular de crescudes, molt poc freqüents però molt importants. La seva ubicació prop del municipi li confereix la singularitat de ser el punt de contacte entre l'espai urbà i el medi natural.

  MOGAS, M (1983) Històries de Ripollet. Ripollet, pp.. 97-99. MOGAS, M. "El riu Ripoll i la Sèquia Monar", Ripollet Mensual, Núm. 4, juny, 1980. p 10.