Riu Gurri
Malla

Sector de llevant del terme municipal

Normes subsidiàries al Planejament (DOGC 02/07/1993)
    Agència Catalana de l'Aigua. C. Provença, 204-208. 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El riu Gurri travessa el terme de Malla de sud a nord pel seu sector de llevant. Neix al peu del Montseny i desemboca al riu Ter. Al llarg del seu recorregut rep l'aigua de diversos torrents, entre les que hi trobem la riera de Tona. Es tracta d'un curs fluvial amb pendents poc pronunciats i un cabal d'aigua continu, generalment més abundant a la primavera i la tardor. La flora predominant és la vegetació de ribera, que transcorre entre camps de conreu i boscos en bona part del seu recorregut. També hi ha una considerable diversitat faunística, destacadament d'ocells, amfibis, rèptils i insectes.

En el riu Gurri hi ha documentats diversos molins fariners des de l'època medieval, com també, ja en terme de Vic, les adoveries.