Riu Cardener
Sant Joan de Vilatorrada

Terme de Sant Joan de Vilatorrada

Bo
    Malgrat la intensa activitat humana que hi pateix, destaquen els esforços que els últims anys s'han dut ha terme per la seva recuperació ecològica
    Legal i física
    Arqueociència S.C. SL (Raquel Valdenebro)

Espai configurat pel curs del riu Cardener , que travessa tot el terme de nord a sud, i les seves dues ribes immediates en el recorregut que va des de Callús fins a Manresa paral·lel a la carretera de Manresa a Solsona C-1410. Es tracta d'un espai fluvial amb prou amabilitat paisatgística, configurant una zona d'alt valor ecològic on trobem distints àmbits en un tram relativament curt. Certament, una sanefa de bosc de ribera s'estén en renglera contínua a ambdues ribes. A continuació del bosc de ribera, als indrets planívols, especialment els del marge dret els ocupen petites hortes de regadiu. Les espècies més abundants de ribera són els àlbers, els pollancres, els oms, els freixes de fulla petita i el vern. El marge esquerra és abundant en penya-segats, especialment el tram de Sant Martí, un d'ells totalment vertical, que ens parla de l'acció erosiva del riu al llarg de milers d'anys. Tanmateix es tracta d'un riu aprofitat intensament per l'activitat humana, des de les antigues rescloses i molins medievals a les actuals rescloses i modernes fàbriques tèxtils. Destaquen en total quatre -incloses dins del tram del terme municipal- la del paperer, la del Molinet, la de la fàbrica de Can Canals, i la de les fàbriques de Sant Joan. D'altra banda destaquen també modernes activitats industrials dutes a terme a les seves vores i que han creat espais com la bassa de sedimentació d'àrids de l'empresa Ferrer.

Una de les entitats culturals que es troba intensament vinculada a l'espai del riu Cardener és la Joanenca de Pesca de Sant Joan de Vilatorrada. Els últims anys ha dut ha terme un programa de creació de plataformes de pesca, arribant a crear-ne fins a cent al llarg de tot el tram del terme municipal

AA.DD.(1997), Guia d'espais d'interès natural del Bages. Col. Guies núm 1. C.E.B. Manresa.