Riera d'en Miquel Matas
Montgat

Al Nord Est del terme de Montgat

Regular
    Les comunitats de ribera es troben en estat deficient a causa de la contaminació i l'activitat humana.
    Agència Catalana de l'Aigua
    Marta Lloret Blackburn

La riera d'en Miquel Matas neix a Tiana, a la zona de Valldepera. Té un recorregut d'uns 1500 metres, que es manté en el primer tram amb el llit de sauló i comunitats vegetals pròpies, excepte en el tram canalitzat per creuar l'autopista. En arribar al Pla de Montgat es troba canalitzada fins que desemboca a mar.

El Maresme ocupa un territori amb una plana litoral precedida d'una serralada, on neixen nombrosos torrents i rieres. Són corrents d'aigua de tipus estacional, que segueixen un recorregut curt amb forts desnivells, pel que en èpoques plujoses són habituals les rierades. Els nuclis urbans han crescut al voltant seu, ja que permetien disposar d'aigua i augmentaven la fertilitat de la terra. Amb l'increment de població que hi ha hagut en els darrers anys, els episodis de rierades han provocat nombrosos danys. Per aquest motiu, moltes de les rieres de la comarca s'han soterrat, fet que ha suposat la pèrdua de molts espais d'alt interès natural i paisatgístic.