Parc del Turonet
Montgat

  Maresme
  Al barri del Turó del Mar

  Coordenades:

  41.46798
  2.28035
  439906
  4590959
  Número de fitxa
  08126-47
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Montgat
  Autoria de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn

  Parc urbà que es troba situat sobre el turó del Mar, amb vistes panoràmiques sobre la costa del Maresme i del Barcelonès. Antigament el parc formava part de la finca de Can Ribas, de la que se'n conserva el templet-mirador -que s'emplaça al cim del turó- i bona part de la vegetació. Té una extensió de poc més d'una hectàrea, pràcticament envoltada de nucli urbanitzat. L'entrada s'ha arranjat amb rampes i escales de formigó, al costat de les quals hi ha una zona de gespa. També s'hi ha habilitat un circuit esportiu i una plataforma per celebrar-hi actes. La vegetació que hi trobem és de tipus mediterrani, amb exemplars de Pinus halepensis (pi blanc), Quercus ilex (alzina), Olea europaea (olivera), Ceratonia siliqua (garrofer), Eucalyptus globulus (eucaliptus), Spartium junceum (ginesta) i cactàcies com l'Opuntia.

  El parc també és conegut com el "Bosquet de Can Ribas", ja que formava part de la finca del palau neoàrab de Can Ribas. El palau va ser enderrocat durant els anys seixanta per urbanitzar la zona, de la qual se'n va salvar la part del turó. No serà fins l'any 2002 que l'espai s'obre al públic, després d'adequar-lo com a parc urbà.

  Indrets singulars del Maresme. [guia de recursos] Mataró: Biblioteques municipals del Maresme. 2006. http://www.montgat.cat