Riera de Vilafranca
Canyelles

Nord del municipi. Curs N - S

En alguns trams s'observen molts residus urbans.
    Agència Catalana de l'Aigua. C. Provença, 204-208. 08036 Barcelona
    Josep Anton Pérez
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

La riera de Vilafranca, anomenada de Canyelles en el tram que travessa aquest municipi, és el seu curs fluvial més important. En els seus marges es troben una sèrie d'elements natural molt interessants, com poden ser les balmes naturals formades per la l'erosió de l'aigua i sobretot, un conjunt de comunitats vegetals que només es donen a la seva llera. Aquest fet converteix la riera en una zona de gran importància ecològica i paisatgística. Algunes d'aquestes comunitats vegetals són els refugis naturals d'algunes espècies de la fauna local. Per aquestes raons, és òbvia la importància de la riera com a zona natural que caldria protegir i conservar.

AA.VV (1998). 'Festa Major Canyelles 1998'. Ajuntament de Canyelles (Comissió de Festes). VIRELLA I BLODA, A. (1990): 'Canyelles Mil·lenària'. Quaderns de Cultura Local nº VII, Canyelles. Institut d'Estudis Penedesencs. Sant Sadurní d'Anoia.