Revetlla de Sant Joan
Saldes

Saldes

Cortés Elía, Mª del Agua

La revetlla de Sant Joan és una celebració que a Saldes es relaciona amb el Pedraforca i amb les llegendes relacionades amb la bruixeria a la zona. Es celebra el dia 23 a la nit. La festa es va iniciar fa 10 anys, a càrrec de la bruixa Aramís Fuster. Va fer un ritual al peu del Pedraforca, al camp de futbol de Saldes, un ritual de bona sort en el que invocava a la muntanya i va fer la dansa del foc al voltant de la foguera. Els anys següents es feia el ritual amb bruixots diferents, fins el 2004 en que el jovent del poble es va fer càrrec de la celebració. Des de llavors s'organitza una gran foguera i es fa un ritual en el que es reparteixen flors i paper de tres colors a la gent segons la sort que vulguin invocar: groc, verd i vermell, per diners, salut i amor. Cada persona escriu en el paper del color el desig que vulgui i el crema a la foguera, després la flor la tira en un recipient en el que es fa una pócima. A més es fan altres actes: una obra de teatre que explica alguna de les llegendes de bruixes a l'entorn del Pedraforca, un mercat artesà de bruixes i Pedraforques.