Retaule Santa Severina
Saldes

Saldes. Església Sant Martí de Saldes. Plaça de Sant Martí. 08697 SALDES

Neoclàssic
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Retaule d'estil neoclàssic amb ornamentació de tipus arquitectònic en guix policromat i daurat. Presenta un carrer central flanquejat per dues columnes estriades amb capitell que protegeixen una fornícula central on hi ha la imatge de la Santa. La part superior està rematada amb capitells corintis i dos pilars també estriats amb capitells jònics flanquegen i sostenen el cos superior que corona el retaule, format per entaulament. La decoració combina els ors amb el blanc i utilitza el verd per a decorar el carrer central.

La casa de les Serres cedí a l'església parroquial les relíquies de Santa Severina, patrona de Saldes (APS). Es tracta d'una de les cases importants del terme, de la que, durant el segle XVII, quasi tots els batlles provenien de les Serres. Santa Severina és venerada a Saldes des del segle XVII. El 1801 encara era vigent la confraria.