Retaule Major de Santa Agnès de Malanyanes al Museu Diocesà de Barcelona
La Roca del Vallès

  Vallès Oriental
  Monument de la Pia Almoina, av. de la Catedral, 4, 08002 Barcelona
  Emplaçament
  Museu Diocesà de Barcelona
  120 m

  Coordenades:

  41.58747
  2.3254
  443772
  4604195
  Número de fitxa
  08181 - 170
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Gòtic
  Renaixement
  Popular
  Segle
  XVI
  Any
  1536
  Jaume Forner
  Estat de conservació
  Bo
  La primera restauració coneguda de la peça es realitzà l'any 2007, en motiu de l'exposició commemorativa dels 700 anys de la fundació de l'església de Santa Agnès de Malanyanes.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada accessible
  Museu Diocesà de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat
  Ana Requejo Alonso

  Retaule original de l'altar major de l'església parroquial de Santa Agnès de Malanyanes, actualment ubicat al Museu Diocesà de Barcelona. El retaule és de pintura al tremp i oli sobre fusta, i està constituït per sis taules referents al martiri de la santa. Les taules representen: Santa Agnès refusant l'aliança matrimonial del fill del pretor, Santa Agnès rebent la palma del martiri que li porta l'àngel mentre el fill del pretor és mort pel dimoni, Degollació de Santa Agnès, Flagel·lació de Crist, Crist amb la creu camí del Calvari i el Calvari. Hi ha escenes ambientades en interiors arquitectònics, estilísticament de caire renaixentista, mentre que les figures i la composició de les escenes és encara gòtica, així com la profusió de daurats presents en el retaule.

  El retaule és obra del pintor rossellonès Jaume Forner, el qual signà un contracte per la seva realització l'any 1535, renovat l'any següent pel preu total de 202 lliures i 4 sous. Anteriorment, l'any 1527 Joan Romeu havia realitzat tota la fusteria de la peça. L'any 1680, donat el seu alt grau de deteriorament, es va decidir fer-ne un altre, que actualment encara es pot admirar a l'altar major del temple (obra de Jaume Roig, 1681). Amb el canvi de retaule, l'original va ser desmuntat i guardat fins que l'any 1916 ingressà al Museu Diocesà de Barcelona.

  GARRIGA I RIERA, J. (1986): "L'època del Renaixement (segle XVI)" dins Història de l'art Català, edicions 62, Barcelona. MARTÍ I BONET, J. M. (2007): Santa Agnès de Malanyanes. Història i art d'una parròquia. Arxiu Diocesà de Barcelona i Parròquia de Santa Agnès de Malanyanes, Barcelona.