Retaule de Santa Maria d'Aguilar
Montmajor

Gargallà
    A l'altar major de l'església de Santa Maria d'Aguilar de Sunyer

Neoclàssic
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

El retaule es troba situat a l'altar major, recolzat a un mur decorat amb pintures murals. Segueix l'estructura típica, amb tres carrers, predela o sotabanc, cos del retaule i àtic. Quatre columnes separen els elements de cos i dues els elements de l'àtic. Sota la predela i a cada banda del sagrari hi ha dos quadres amb la corona d'espines i l'assotament. A la predela, sobre el sagrari hi ha la figura de Crist i a la bada dreta dues santes i a l'esquerra dos sants que semblen Sant Cosem i Sant Damià, els sants metges. Al cos del retaule i al centre hi ha una fornícula amb una imatge moderna de la Mare de Déu del Carme; a cada costat dos quadres un asobre de l'altre: a l'esquerra l'adoració dels Reis i l'Ecce Homo; i a la dreta, l'assotament de Jesús i la glorificació de Maria. Sobre la cornisa hi ha Jesucrist mort a la creu amb Sant Joan i la Mare de Déu. El retaule és policromat i daurat, mentre que els diferents quadres són pintura a l'oli sobre fusta. A la paret, pintada al fresc, hi ha Sant Pere i Sant Pau amb els arcàngels Gabriel, Miquel i Rafael. Més avall, enmarcats, dos cavallers: Sant Celdoni i Sant Ermenter. A la capella lateral esquerre hi ha un altre altar de factura similar però més senzill amb els sants Roc, Isidre i Sebastià; a dalt hi ha Sant Ramon. Porta la data 1853.

Cal demanar la clau a la casa del Sunyer d'Aguilar.

Aquesta església es va construïr al segle XVIII per substituir a l'antiga església romànica que es troba molt a prop, moment en que ja era sufragània de Sant Andreu de Gargallà. Possiblement els altars es construíssin per la nova església datada el 1833, tal i com s'indica a la llinda de la porta.

AA.DD. (1985). Catalunya Romànica. Vol. XII El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana. GAVÍN, J.M. (1985). Inventari d'esglésies. Vol. 17 El Berguedà. Ed. Arxiu Gavín. Barcelona. BACH, A. (2002). Montmajor i el seu comú. Ajuntament de Montmajor.