Retaule de Sant Elm
Sitges

    Garraf
    Església parroquial de Sant Bartomeu i Santa Tecla. Passeig del Baluard s/n, Sitges 08870

    Coordenades:

    41.23476
    1.81168
    400415
    4565499
    Número de fitxa
    08270 - 487
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Modern
    Barroc
    Segle
    XVII
    Any
    1688-91
    Jaume Tramulles (atribuït)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Inexistent
    Pla Especial, 339. 2006
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA: 11911
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    Bisbat de Barcelona, C/. Del Bisbe nº5, 08002 Barcelona.
    Autoria de la fitxa
    Laia Massansalvador Soler

    Retaule dividit en tres pisos (predel·la, pis i àtic), amb un cos central preeminent amb la figura de Sant Elm -patró de la la navegació - i dues ales laterals.La talla actual no és l'original. El motiu principal que articula el retaule és el mar:angelets muntats sobre monstres marins, serps aquàtiques, etc. Sobre la mesa de l'altar, contemplem dos relleus de caràcter més realista, on es representa en un d'ells la tempesta, i en l'altre un naufragi. Enmig destaca el diorama de la consagració episcopal de sant Elm. Als extrems del retaule destaquen dues figures a mode de cariàtides: una té els ulls embenats i porta a la mà un calze amb una custòdia, simbolitzant la fe; l'altra figura ha perdut l'estri que portava a la mà, que podria haver estat una àncora, simbolitzant l'esperança. Cal destacar que el retaule té una policromia molt rica i de bona qualitat.

    La confraria de Sant Elm -documentada a Sitges des de 1500- era la més rica de la parròquia, on la devoció pel patró dels navegants estava molt arrelada. Malgrat que l'autoria del retaule és documentalment desconeguda, diferents estudis estilístics atribueixen el retaule a Jaume Tramulles. En el retaule hi ha inscrites dues dates, 1688 en la part inferior i 1691 en la part superior; aquestes dates acotarien els anys en què la peça fou construïda i daurada. D'altra banda, es coneix l'encarregat de daurar el retaule, fou el vilafranquí Francesc Cervera. Cal destacar que al voltant de la fornícula que acollia a Sant Elm s'hi situaven les escultures de Sant Gregori, Sant Jeroni, Sant Agustí i Sant Ambrós, que actualment estan desaparegudes.

    CARBONELL I GENER J. (1961). "Siete Ensayos de Historia Suburense". Eco de Sitges,. COLL I MIRABENT, I. "Els altars barrocs de la parròquia de Sitges". Butlletí del G.E.S. nº 5. COLL, I. (1982) Inventari de Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11911 COLL MIRABENT, I. "Notes sobre la construcció de l'església parroquial". Butlletí del G.E.S. nº19.