Retaule de la Puríssima
Sant Boi de Lluçanès

Església parroquial de Sant Boi. Plaça de l'església, 1. Nucli urbà. Sant Boi de Lluçanès

Neoclàssic
    Llorenç Corominas
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

El retaule de la Puríssima es troba situat a la segona capella de l'esquerra de l'església parroquial de Sant Boi de Lluçanès. Es tracta d'un retaule d'estil neoclàssic obra de l'escultor vigatà Llorenç Corominas, realitzat l'any 1855 i policromat pel pintor barceloní Miquel Mora l'any 1862. Amida 7'11 metres d'alçada, 3,95 metres d'amplada i està fet amb fusta, pa d'or i pigments.
    És un retaule d'un sol cos i àtic. La mesa d'altar té una decoració central d'un lliri en relleu i damunt trobem un sagrari poligonal amb plafons de vidre i arestes fistonades.
    El cos central presenta una gran fornícula amb la imatge de la Puríssima damunt un gran pedestal flanquejada per dues columnes, a cada banda, de fust llis i ordre compost. A cada extrem trobem una peanya en forma de cul de llàntia que sostenien dues escultures.
    Un entaulament trencat format tres plans diferents separa el primer cos de l'àtic, en el que trobem una fornícula central amb l'escultura de Sant Eloi, patró dels paraires; corona el retaule una cimera amb corona i raigs.

La imatge de la Puríssima no és la original, que portava vestits de roba; tanmateix la imatge actual és antiga i de talla. A banda i banda hi havia les imatges dels sants Joaquim i Anna, pares de la Mare de Déu. A la part superior, flanquejant Sant Eloi, hi havia dos àngels neoclàssics que aguantaven dos canelobres, i que estan en procés de restauració.
    El número registre de la fitxa del retaule de la Puríssima a l'Inventari de Béns artístics del Bisbat de Vic és: BdV. 979.
    La imatge s'ha extret del llibre "Els 8 retaules de l'església de Sant Boi".

El retaule de la Puríssima, d'estil neoclàssic, és obra de l'escultor vigatà Llorenç Corominas; va ser realitzat l'any 1855 i fou policromat pel barceloní Miquel Mora l'any 1862.
    El retaule va ser restaurat entre els mesos de juny i juliol de 1997 pel servei de restauració de béns mobles de la Generalitat de Catalunya.

SOLDEVILA, Felip (2000). Els 8 retaules de l'església de Sant Boi. Edicions de l'Ajuntament de Sant Boi.
    VERDAGUER, Judit (1997). "Retaule de la Puríssima" dins Inventari de béns artístics del Bisbat de Vic (inèdit).