Retaule de la Mare de Déu del Roser
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Església parroquial de Sant Martí de Tous.
  Emplaçament
  Plaça de l'església
  453

  Coordenades:

  41.55995
  1.52448
  376961
  4601971
  Número de fitxa
  08226 - 112
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Renaixement
  Segle
  XVI
  Any
  1595
  Fra Damià Vicenç
  Estat de conservació
  Bo
  Restauració l'any 1985 de cinc de les sis taules dels retaule.
  Protecció
  Física
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Pública
  Accés públic. Prop. Privada. Bisbat de Vic
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  El Retaule de la Mare de Déu del Roser es troba situat a l'interior de la parròquia de Sant Martí de Tous, a la capella del Roser col·locats entorn la Mare de Déu del Roser, de 1858. Fou pintat per Fra. Damià Vicenç entre els anys 1595-1596 segons les dates que hi ha inscrites en les taules de de Sant Joan Baptista (1595) i de la Nativitat (1596). Es tracta d'un retaule compartimentat en set taules pintades a l'oli sobre fusta i actualment emmarcats per separat. Hi consten les següents escenes: La Nativitat, l'Epifania, L'oració a l'hort de Getsemaní, el Plany sobre el Crist mort, la Resurrecció, Sant Joan Baptista i Sant Jaume (actualment no es conserva). La taula de la Nativitat i de l'Epifania són les de majors dimensions.

  Les escenes corresponen al goigs de la Mare de Déu amb algunes escenes de la passió de Crist.

  Aquestes pintures es van salvar l'any 1936 de ésser cremades pel desinterès que van mostrar els soldats en veure-les molt brutes. La Mare de Déu del Roser, que acompanya les pintures es va salvar de la crema perquè la va amagar una nena entre uns camps de ceps.

  GIRALT, C; JUNYENT, R; PLANS, S. (1998). El retaule del Roser de Sant Martí de Tous. Fra Damià Vicens i la pintura a la sotvegueria d'igualada a la darreria del segle XVI. Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada. Sant Martí de Tous.