Restaurant Selva Negra Catalana
Vallirana

  Baix Llobregat
  Avinguda dels Països Catalans, 167 - Urbanització Selva Negra Catalana
  Emplaçament
  Prop de l'encreuament amb el carrer del Quixot, al costat del torrent de Campderrós
  167m

  Coordenades:

  41.37693
  1.93483
  410929
  4581149
  Número de fitxa
  08295-601
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1966
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 19402
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 1012101DF1811S
  Autor de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Edifici aïllat de planta irregular, format per diversos cossos adossats i amb un jardí davanter. L'edifici principal, situat a l'extrem nord-est de la parcel·la, és de planta rectangular i presenta una coberta de teula àrab de dues vessants amb un altell davanter. Consta de planta baixa i pis, amb un gran portal d'accés d'arc escarser i finestres rectangulars. L'emmarcament de les obertures està fet en fusta i es prolonga damunt del parament creant registres rectilínis i verticals. D'aquest volum també destaca la façana orientada al torrent, amb obertures d'arc rebaixat a la planta baixa i rectangulars al pis. Aquest parament està arrebossat i pintat, sense ornaments. Tot el volum presenta un ràfec sostingut amb barbacana i mènsules de fusta. Adossat a migdia hi ha un cos rectangular amb teulada de dues aigües, que està organitzat en tres nivells. La façana principal, amb obertures rectangulars i la mateixa ornamentació de fusta anterior, presenta un coronament esglaonat i motllurat. A l'extrem nord-oest hi ha una alta torre de planta quadrada, bastida en pedra i amb una esvelta coberta piramidal rematada amb un petit pinacle. En darrer terme cal destacar el volum auxiliar situat a la banda de migdia de la finca. En general presenta les mateixes característiques constructives que l'edifici principal, tot i que el portal d'accés és d'arc apuntat.

  És probable que l'edifici fos bastit damunt les restes d'una antiga construcció on, a finals del segle XIX (1870), s'hi explotaven les mines de plom de Campderrós. L'edifici fou completament reformat a principis del segle XX (probablement en una fàbrica de ciment i calç) i, posteriorment, el 20 de novembre de l'any 1966 es va inaugurar el restaurant.

  AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 67. ASSOCIACIÓ AMICS DE VALLIRANA (1998). Vallirana. Barcelona: Viena, Columna, p. 31. IPA (1993). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Vallirana. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya [inèdit]. RICH LLORENS, Judit (2015). Inventari del Patrimoni Cultural de Vallirana. Treball de pràctiques UAB / Ajuntament de Vallirana.