Casino Valliranenc - El Local
Vallirana

Carrer de Pau Casals, 1
    Al bell mig del nucli urbà, al costat de la piscina i de la masia-molí de can Batlle

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de grans dimensions, format per quatre cossos adossats que li confereixen una planta més o menys rectangular. Presenta una pista pavimentada a la banda de llevant i un aparcament de terra a la de tramuntana. L'edifici principal té la coberta disposada a dues aigües i està distribuït en dos nivells. A llevant hi ha un volum rectangular d'una planta cobert amb una terrassa i, a ponent, un cos rectangular organitzat en tres plantes i amb la coberta plana. La construcció està bastida en maons, amb els paraments dividits en registres quadrangulars mitjançant franjes d'obra emblanquinades. Destaca la façana orientada a la pista, que compta amb el nom de l'establiment a la part superior.

L'edifici fou construït a mitjans dels anys 50 del segle XX. Anteriorment, el local de l'entitat era conegut com la Sala o Cafè de Dalt i estava situat al número 400 del carrer Major. Comptava amb un cafè a l'entrada, sala amb llotges i una pista descoberta per ballar i fer activitats a l'aire lliure. Entre d'altres s'hi feia cinema, teatre, sardanes, actes de la festa major i sardanes. Aquest local va tancar a mitjans dels anys 50 donat que amenaçava ruïna. L'any 1959 es van aprovar els nous estatuts de l'entitat, especificant que es tractava d'una entitat associativa privada sense ànim de lucre i independent, enfocada al poble. Els terrenys on es va construïr el nou edifici eren propietat de Salvador Mas Rovira i el projecte fou obra de l'arquitecte Manuel Baldrich. El 19 de maig de 1955 es va donar permís municipal per a la construcció, que es va iniciar l'any 1956 per la pista exterior. El 1958 es va bastir l'edifici, que tenia una sala central amb llotges. Les obres es van acabar l'any 1961. Inicialment s'hi feia ball, teatre i cinema, i era conegut com el Local. Amb el temps també va acollir altre tipus d'activitats, tant esportives com relacionades amb altres entitats (sardanes, radio, festivals de finals de curs…).

AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 167-181. ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 44.