Resclosa i sèquia de la font de la Canal
Copons

  Anoia
  Vinya del Sabater, 08289
  Emplaçament
  Al nord-oest del nucli urbà, sota el Balç Fitó i al costat de la font de la Canal
  449m

  Coordenades:

  41.64223
  1.5145
  376286
  4611120
  Número de fitxa
  08071-287
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Resclosa i sèquia situades damunt del curs de la riera Gran, a l'alçada de la font de la Canal. La resclosa està formada per una gran llosa rectangular de pedra, disposada transversalment respecte el curs del riu. La resclosa eleva el nivell de l'aigua i la desvia fora del seu cabal, en direcció a la sèquia que està situada al seu costat mateix. Aquesta sèquia presenta un traçat inicial rectilini i desemboca en una obertura protegida per una reixa de ferro colat submergida. Des d'aquest punt, l'aigua és deviada en direcció el nucli urbà.

  Tant la resclosa com la sèquia foren construïdes amb la intenció de suministrar aigua a les basses dels molins situats dins del nucli urbà: molí de Dalt, del Mig i de Baix o del Madora. De fet, la sèquia omplia la bassa del molí de Dalt i, des d'aquesta, es feia arribar als altres dos molins.

  AMIGÓ, Jordi; MICALÓ, Anna; VILA, Josep M. (1998). "Els Molins del terme de Copons". A Arqueologia medieval a l'Anoia (ACRAM). Barcelona: Diputació de Barcelona, p. 23-27.