Resclosa i sèquia de la font de la Canal
Copons

Vinya del Sabater, 08289
    Al nord-oest del nucli urbà, sota el Balç Fitó i al costat de la font de la Canal

Ajuntament de Copons
    Adriana Geladó Prat

Resclosa i sèquia situades damunt del curs de la riera Gran, a l'alçada de la font de la Canal. La resclosa està formada per una gran llosa rectangular de pedra, disposada transversalment respecte el curs del riu. La resclosa eleva el nivell de l'aigua i la desvia fora del seu cabal, en direcció a la sèquia que està situada al seu costat mateix. Aquesta sèquia presenta un traçat inicial rectilini i desemboca en una obertura protegida per una reixa de ferro colat submergida. Des d'aquest punt, l'aigua és deviada en direcció el nucli urbà.

Tant la resclosa com la sèquia foren construïdes amb la intenció de suministrar aigua a les basses dels molins situats dins del nucli urbà: molí de Dalt, del Mig i de Baix o del Madora. De fet, la sèquia omplia la bassa del molí de Dalt i, des d'aquesta, es feia arribar als altres dos molins.

AMIGÓ, Jordi; MICALÓ, Anna; VILA, Josep M. (1998). "Els Molins del terme de Copons". A Arqueologia medieval a l'Anoia (ACRAM). Barcelona: Diputació de Barcelona, p. 23-27.