Resclosa del molí d'Escrigues Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 125 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'550.

Coordenades:

42.00984
1.98174
415683
4651370
08255-136
Patrimoni immoble
Obra civil
Modern
Contemporani
XVII-XX
Bo
La resclosa, part del canal i la bassa es van reformar l'any 2004.
Inexistent
Sí, IPIC. 14.12.128
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 005A09001
Jordi Compte i Marta Homs

La resclosa del molí d'Escrigues està situada en un petit gir de la riera de Merlès a l'est del Palau del Roc i pocs metres al nord del pont de la resclosa del molí d'Escrigues.
Es tracta d'una resclosa llarga, d'uns 65 metres de llarg que s'estén sobre la riera de Merlès amb una orientació pràcticament sud-nord, aprofitant un gir de la riera en una zona on s'eixampla la vall i la riera du una trajectòria de nord a sud. Actualment està bastida completament amb formigó, amb pràcticament una trentena de pilars que sustenten uns trams de mur més estrets que originalment eren ocupats amb pantalles de fusta. S'assenta sobre una de les nombroses plataformes rocoses per les que transcorre la riera i forma un petit embassament que en la seva part més ampla té uns 10 metres i es remunta 400 metres riera amunt.
A l'extrem sud de la resclosa hi ha un ample mur de maçoneria de pedra d'uns 15 metres de llarg que tanca l'embassament per aquest costat i que continua cap al sud-est formant l'inici del canal. El canal està delimitat a banda i banda en el seu primer tram amb murs de maçoneria de pedra de 120 centímetres d'alçada i té dues comportes que permeten retornar l'aigua cap a la riera, una a l'altura de la resclosa i l'altra uns 10 metres més avall. Després de seguir poc més de 600 metres el canal, la conducció arriba finalment a la bassa, reformada també modernament amb formigó i adossada al nord-oest del molí d'Escrigues.

La tercera imatge ha estat extreta de l'Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Santa Maria de Merlès.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.