Resclosa del molí del Coll del Ram
Olost

Sector sud del terme municipal
    A 750 metres de la carretera BV- 4405, punt quilomètric 0'400.

Es conserva el mur de la resclosa, tot i que molt erosionat.
    Jordi Compte i Marta Homs

La resclosa del molí del Coll del Ram està situada al nord del molí que li dóna nom, uns 200 metres seguint la riera amunt, prop del pas que condueix a la barraca d'en Sala.
    Es tracta d'una resclosa de reduïdes dimensions, formada per un mur de maçoneria de pedra d'uns 10 metres de llarg, amb una alçada de poc més d'1 metre i una amplada que supera els 60 centímetres. El mur de la resclosa conté blocs treballats que la coronen, tot i que queden coberts per la vegetació, i es conserva, molt malmès, algun dels posts de fusta que s'adossaven a la resclosa. Aquesta petita resclosa, situada sota un gran roure i bastida sobre una plataforma rocosa, queda coberta per la vegetació als extrems de manera que només es veu la part central.
    Uns 50 metres al sud, seguint la riera, es troba una segona resclosa de diferent tipologia. En aquest cas està formada per murs de maçoneria de pedra que limiten la riera a est i oest i una acumulació de terra i vegetació d'uns 2 metres d'alçada que formava originalment el mur de la resclosa. A l'est d'aquesta acumulació de terra que encara avui reté l'aigua, hi ha l'inici d'un canal, format per dos murs de maçoneria de pedra paral·lels que delimiten un pas de l'aigua, que originalment era cobert per grans lloses monolítiques tot i que només se'n conserva una. Al costat d'aquest pas encara es conserven algunes de les peces de ferro que formaven la comporta. Al costat oest de la riera es troba, en el mur que limita per aquesta part, una obertura rectangular que dóna pas a un conducte subterrani que travessa el camp que hi ha sobre la resclosa. Aquest conducte està bastit amb grans blocs de pedra i coronat amb lloses, i queda totalment cobert per un camp i una pista forestal que hi passen per sobre.