Resclosa del molí de l'Aumatell
Sobremunt

Sector sud del terme municipal
    A 3910 metres per pista forestal de la carretera BV. 4601, punt quilomètric 18'460.

Jordi Compte i Marta Homs

La resclosa del molí de l'Aumatell està situada uns cent metres a l'oest del molí de l'Aumatell, a la riera de Sorreigs.
    Es tracta d'una resclosa ubicada en un punt on la vall és relativament ampla i formada per diversos murs de maçoneria de pedra. El mur principal, perpendicular a la riera, assoleix en alguns punts els 4 metres d'alçada i té una llargada total superior als 20 metres, tot i que el tram per on salta l'aigua és només d'uns 4 metres. El mur està coronat amb blocs de pedra treballada i es troba lleugerament inclinat, a mode de contrafort. A l'extrem dret del mur n'hi ha adossat un altre formant cantonada que delimita el canal del molí i una comporta, amb petits contraforts i coronat amb grans lloses. Del canal es conserva una comporta, bastida amb blocs de pedra treballada, i el seu recorregut, delimitat amb murs de maçoneria de pedra, tot i que molt erosionats en la part més propera a la bassa. Es tracta d'un canal curt, de només 60 metres aproximadament, que desemboca en la gran bassa del molí de l'Aumatell.
    En l'esplanada rocosa on s'assenta el mur principal de la resclosa i uns metres al sud es troba un gran forat rectangular picat a la roca.