Resclosa de la Colònia de Borgonyà
Sant Vicenç de Torelló

S'hi accedeix per un camí que comença al Carrer Canal

Estructural
    Agència Catalana de l'Aigua. C. Provença, 204-208. 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn

La resclosa de Borgonyà està construïda al riu Ter, aigües amunt de la colònia. És una obra de formigó perpendicular al riu, que amida uns 90 metres de longitud. Sobre la resclosa hi ha un petit pont o passarel·la metàl·lica que condueix a un sistema de bagants. L'aigua desviada és conduïda a la riba esquerra del riu, on hi ha la casa de comportes, una edificació petita de planta rectangular oberta a la base amb pòrtics d'arc de mig punt, per on transcorre l'aigua. Des d'aquí comença el canal de la colònia. A la roca que aflora en el riu, sota la resclosa, hi ha fixades les restes d'una antiga palanca de fusta.

La societat Almeda, Sindreu i Companyia va adquirir els terrenys propers i els drets d'explotació dels salts d'aigua de Pius Callís l'any 1871, tot i que el projecte no fou aprovat fins el 1873. El mes d'abril de 1894 s'aprovà definitivament l'adquisició de la societat Nuevas Hilaturas del Ter del dret d'explotació del salt d'aigua de Borgonyà. En aquest moment, es comença a construir la resclosa i el canal sota la direcció de l'enginyer Manuel Gispert, prèvia notificació a l'Ajuntament de Sant Vicenç. L'energia que s'obtenia amb l'aigua que accionava les turbines, es complementava amb una màquina de vapor, per les èpoques en què el cabal del riu era menor. La casa de comportes de l'entrada del canal va ser ampliada l'any 1923, conincidint amb l'ampliació que s'estava fent a la fàbrica. També es van ser reparacions importans a la resclosa, que es repetirien uns anys més tard, vers el 1933.

DIVERSOS AUTORS (2005). Inventari del Patrimoni vinculat als usos de l'aigua. Consorci Alba-Ter.