Resclosa de can Pruners
Talamanca

Pista forestal del mas St Esteve a Rocafort, 08279 Talamanca
    Pista forestal mas St. Esteve a Rocafort. Creuem la riera de Mura i seguim 200 metres, a l'esquerra

Diversos
    Quim Serdà Manau

Mur transversal fet de pedra i lligat amb morter i formigó que antigament acumulava i elevava el nivell de l'aigua en aquest punt de la riera de Mura. Presenta una llargada aproximada de 40 metres, per una alçada de 2,5 m i amplada d'1 m. L'obra està lleugerament inclinada per tal de reforçar-ne l'estructura, sobretot a la base. Es conserva en la seva totalitat. Avui, el poc volum d'aigua s'escola per sota la resclosa, i l'antiga bassa està plena de sediments. A més, la vegetació hi ha crescut per tots costats creant un bonic paisatge.

Trobem també les restes de l'antic canal que transportava l'aigua cap a la sínia de Can Pruners tot aprofitant un lleuger pendent, i poder així, regar els horts que es troben al costat de la riera. Es tracta d'un tram de canal que fa uns 300 cm de llarg, per 70 cm d'ample i 40 cm d'alt. Avui però, està cobert de pedres i vegetació, i sols es pot veure el mur exterior de formigó i maons.

La història de la resclosa té relació amb la de la sínia de can Pruners, doncs són estructures que es complementen. L'elevació de l'aigua permetia el seu transport cap a la canalització que alhora la conduïa a la sínia, i aquesta la remuntava fins al dipòsit on era emmagatzemada pel rec. Amb el progressiu abandonament del camp a principis del segle XX i l'aparició de nous aparells mecànics, aquestes estructures entren en desús i s'abandonen.