Resclosa de Cal Sereno
La Palma de Cervelló

160 m al nord-est de cal Sereno, al llit de la riera de Rafamans.

Comunitat de Regants de la Palma de Cervelló
    Xavier Esteve Gràcia

Presa construïda en el llit de la riera de Rafamans per desviar l'aigua cap al rec que servia per regar els horts situats al sud del nucli de la Palma de Cervelló. Es tracta d'una obra de maçoneria que amb el temps s'ha anat cobrint d'una crosta de carbonat càlcic que li dóna l'aspecte d'estar arrebossat. Al costat esquerre del curs fluvial hi ha la comporta que regula el pas d'aigua cap el rec, que ha estat molt reformada des de la seva construcció. Gravat en el ciment hi ha escrit "PP 1951".

A la Palma hi ha una Comunitat de Regants, constituïda l'any 1856, que aprofita aigua superficial de la riera de Rafamans mitjançant una resclosa (la resclosa de cal Sereno), que hi ha aigües amunt del nucli urbà. El volum de captació autoritzat, segons el registre de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), són 8 l/s. l'aigua es destina al reg dels horts familiars que hi ha al poble, situats tan al marge esquerre com al marge dret de la riera. La majoria d'ells tenen basses d'aigua i sobreeixidors que retornen els excedents a la riera.