Rellotge mecànic del campanar
Sant Pere de Vilamajor

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. C/ Nou, nº 26, 08458, Sant Pere de Vilamajor.
    Baixos de l'Ajuntament.

Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor
    Virgínia Cepero González

L'antic rellotge de campanar de l'església parroquial de Sant Pere de Vilamajor es troba ubicat a la seu de l'Ajuntament. Es tracta d'una estructura de ferro on hi van situats els mecanismes i els seus engranatges, com els cilindres per a mobilitzar els tres diferents tipus de senyals - hores, mitjos i quarts- o la manovella per a donar corda al rellotge. Conserva també els pesos i cordatges del mateix.
    Segons consta a l'esfera horària, és obra dels tallers Cronos de Roquetes (Tarragona).

Els tocs horaris automàtics es van començar a fer amb un rellotge mecànic, amb pèndol i contrapesos. Estava en el primer pis del campanar, dins d'una protecció; no tenia cap gran esfera horària externa, sinó que només accionava el mecanisme dels martells que percudia les campanes a les hores i els quarts. Els tocs especials se seguien fent a mà. Aquest rellotge mecànic va ser substituït per un de nou, i es conserva en els baixos de l'Ajuntament (GARCIA i BURDOY, J.Mª [et al.] 2001:66).

GARCIA i BURDOY, J.Mª [et al.] (2001). "Postals". Quaderns de Vilamajor, 1. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 66