Rellotge de sol de Sant Feliu de Monistrol de Calders
Monistrol de Calders

a la façana lateral sud de la torre del campanar de l'església Sant Feliu de Monistrol de Calders.

Bisbat de Vic. Carrer de Santa Maria, 1, 08500 Vic.
    Sara Simon Vilardaga

Rellotge de sol de vareta orientat al sud, realitzat en un plafó quadrangular de pedra polida i amb el dibuix del rellotge incís. El dibuix del rellotge o quadrant és format per dos cercles concèntrics; les línies de les hores s'incien en una línia horitzontal que va de les des de les 6 del matí fins les 6 de la tarda, entre les quals la resta de línies que indiquen les hores i línies de traça més curta per les mitges hores. Els números són xifres aràbigues i estan incisos dins els dos cercles concèntrics, a la part superior i també dins les dues línies de cercles hi ha la data 1649 incisa. D'altra banda, dins el cercle interior i a la part superior del gnònom, sobre les línies de les hores (damunt el pol) hi ha la inscripció d'altura de pol "P 42 G 15 M" (pol 42 graus 15 minuts).
    Fet en el mur lateral de sud de la torre del campanar de l'església,

L'església parroquial de Sant Feliu de Monistrol de Calders consta a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya amb el número 16775 i està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local, BCIL/2920-I/Acord Ple Consell Comarcal/20.05.2010.
    El número de referència de l'inventari de rellotges de sol dels Països Catalans de la Soceitat Catalana de Gnomònica és el 1830.

L'església parroquial de Sant Feliu de Monistrol de Calders és d'origen medieval, tot i que al llarg dels anys ha experimentat nombroses obres de reforma i ampliació del temple originari, transformant considerablement la seva imatge. El rellotge de sol s'hauria realtizat en el decurs de les obres d'època barroca, segons indica la data incisa.

FARRÉ, E.; VALHONRAT, J.M.; BOU, C.; VENTURA, J.; ELIAS, X.; NOGUÉ, J. (2004). Rellotges de sol de Catalunya. Un patrimoni per descobrir. Col·lecció Patrimoni per Descobrir. Ed. Efadós