Rellotge de sol de matí de Can Mils
Arenys de Mar

Carrer de Joan Draper i Fossas, núm. 1

Santiago Alsina i Borrell
    Regular
    Les motllures ceràmiques i les pinyes decoratives estan perdent l’esmalt. L’abandonament de la casa des de fa temps i el creixement de la vegetació fa perillar els dos rellotges de sol.
    1631503DG6013S0006DP
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol del tipus vertical declinant situat a la façana de migdia de Can Mils. Es tracta d’un rellotge d’autor, d’estructura romboïdal, esgrafiat i emmarcat per una motllura de ceràmica verda de la Bisbal, de la qual destaquen les dues pinyes decoratives col·locades als dos vèrtexs verticals. L’interior del rellotge és bicromat, (color fang per al fons i blanc a l’esgrafiat).

Presideix el quadrant un astre solar, antropomorf, del qual surten 24 raigs solars onejant. Els ulls tenen iris i pupil·la. Les celles són arrodonides i la dreta es perllonga donant forma al nas i narius. Boca somrient i barbeta.

El gnòmon de vareta surt del bell mig del front. De la part inferior dels raigs solars neixen les línies solars, acabades en punta, que senyalen les hores: de les 7 del matí a les 4 de la tarda, representades en xifres àrabs. La línia de les dotze del migdia és un xic més gruixuda i finalitza amb una campana amb batall. Coincidint amb les dotze del migdia, representa el toc de l’Àngelus (una oració en honor de la Mare de Déu).

Destaquen un seguit de sanefes i filigranes ornamentals situades en els vèrtexs horitzontal i superior vertical que emmarquen alhora el lema : AVE MARIA PURª  (Puríssima).

Aquest rellotge consta a l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica, amb el número de referencia: 2260.

S’ha incorporat una fotografia procedent de la pàgina oficial de la Societat Catalana de Gnomònica, realitzada per A. Andrés el 15 de maig de 2015 on encara es podien veure parcialment els dos rellotges totalment simètrics.

Santiago Alsina i Borrell (1915-1960) fou fill de Josep Alsina i Farré (1883/1960), fundador de l’empresa associat l’any 1900 amb l’estucador d’Arenys de Mar, Botey. En Santiago, empresari independent treballà en moltes de l’obres d’estucats ornamentals de les façanes de nombrosos edificis mataronins i entre elles, el rellotge de Can Mils, tal com ens han corroborat els seus descendents.