Rellotge de sol de La Tela
Vilassar de Dalt

    Maresme
    Casa de La Tela (C. Vidal i Barraquer)
    106

    Coordenades:

    41.51544
    2.36148
    446720
    4596175
    Número de fitxa
    08214-296
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX-XXI
    Any
    2009
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Rellotge de sol, ubicat al centre del frontó de la façana orientada a migdia de l'antiga fàbrica de la Tela. És del tipus circular, orientat al sud. Està fet amb calç i de realització molt esquemàtica amb un esgrafiat senzill i sense policromia. Les línies horàries estan perfectament delimitades senyalant les hores. La numeració és de xifres romanes però esquemàtica; només s'han gravat les dotze del migdia, al centre, les sis del matí (a l'esquerra), i les sis de la tarda (a la dreta). El gnòmon de vareta, és de secció circular i es troba orientat al sud-est. Aquest neix del centre d'un cercle desplaçat a la part superior de la circumferència del rellotge.

    No consta en l'Inventari dels rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica.

    La plaça de la Tela, és un espai emblemàtic de nou cents metres quadrats, on antigament hi havia hagut tres fàbriques conegudes amb el nom de la Tela, Can Xinco i Can Bitllets.
    Aquesta plaça, inaugurada el 14 de març de l'any 2009 per l'alcalde Sr. Llorenç Artigas, formava part d'un projecte urbanístic de gran envergadura que va permetre conservar un edifici públic i molt emblemàtic pel poble, la fàbrica de la Tela. A l'acte es va fer una xocolatada popular i un espectacle infantil a les dotze del migdia.
    Aquesta fàbrica s'ha transformat en equipament municipal. Acull l'Aula de Dansa que originàriament estava a Can Rafart, l'escola de restauració, ceràmica i pintura des de l'any 2009

    ABRIL, J.M; ANDREU, J.; BENITO, P.; CASANOVAS,J.; MAS, MT. I SAMON, J.(1988). De menestrals a teixidors. Dos segles d'industrialització a Vilassar. Museu Municipal de Vilassar.
    http://www.vilassardedalt.org/ARXIUS/2009/Fotos/Inauguracio_tela2.gif