Rellotge de sol de La Tela
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Casa de La Tela (C. Vidal i Barraquer)
  106

  Coordenades:

  41.51544
  2.36148
  446720
  4596175
  Número de fitxa
  08214-296
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XXI
  Any
  2009
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Rellotge de sol, ubicat al centre del frontó de la façana orientada a migdia de l'antiga fàbrica de la Tela. És del tipus circular, orientat al sud. Està fet amb calç i de realització molt esquemàtica amb un esgrafiat senzill i sense policromia. Les línies horàries estan perfectament delimitades senyalant les hores. La numeració és de xifres romanes però esquemàtica; només s'han gravat les dotze del migdia, al centre, les sis del matí (a l'esquerra), i les sis de la tarda (a la dreta). El gnòmon de vareta, és de secció circular i es troba orientat al sud-est. Aquest neix del centre d'un cercle desplaçat a la part superior de la circumferència del rellotge.

  No consta en l'Inventari dels rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica.

  La plaça de la Tela, és un espai emblemàtic de nou cents metres quadrats, on antigament hi havia hagut tres fàbriques conegudes amb el nom de la Tela, Can Xinco i Can Bitllets.
  Aquesta plaça, inaugurada el 14 de març de l'any 2009 per l'alcalde Sr. Llorenç Artigas, formava part d'un projecte urbanístic de gran envergadura que va permetre conservar un edifici públic i molt emblemàtic pel poble, la fàbrica de la Tela. A l'acte es va fer una xocolatada popular i un espectacle infantil a les dotze del migdia.
  Aquesta fàbrica s'ha transformat en equipament municipal. Acull l'Aula de Dansa que originàriament estava a Can Rafart, l'escola de restauració, ceràmica i pintura des de l'any 2009

  ABRIL, J.M; ANDREU, J.; BENITO, P.; CASANOVAS,J.; MAS, MT. I SAMON, J.(1988). De menestrals a teixidors. Dos segles d'industrialització a Vilassar. Museu Municipal de Vilassar.
  http://www.vilassardedalt.org/ARXIUS/2009/Fotos/Inauguracio_tela2.gif