Ca Nolla, Can Olla
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Entre el Carrer Lluís Jordà Cardona i la carretera BV-5023
  80

  Coordenades:

  41.5072
  2.35971
  446565
  4595261
  Número de fitxa
  08214 - 297
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Romà
  Segle
  IIaC -VdC
  Estat de conservació
  Regular
  algunes estructures s'han excavat degudament i s'han desmuntat, d'altres resten per excavar.
  Protecció
  Legal
  Llei del Patrimoni Cultural catala 9/1993
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (11912 CC.AA)
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  diversos propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  L'àrea de Ca Nolla és molt extensa i des de ben antic s'han documentat troballes d'època romana. A més a més, es troba envoltada d'altres jaciments com Santa Anna, Sot del Pi, Ronda Mistral, Can Torradeta, Can Miqueló. El brancal de la Via Augusta hi passa ben a prop.
  Les darreres troballes permeten afirmar que tota aquesta àrea és rica en testimonis arqueològics que van des d'època republicana (s. II aC) fins a l'antiguitat tardana (ss. V-VI dC). Manquen estudis en profunditat per saber relacionar totes els troballes efectuades fins el moment i establir les pertinents fases d'ocupació.

  L'àrea d'aquest jaciment s'estén entre els termes de Vilassar de Dalt i Premià de Dalt, on s'han anat fent troballes heterogènies al llarg del temps. La part descriptiva d'aquesta fitxa correspon a les troballes documentades en els darrers treballs realitzats (CRUELLS:2014)

  Els anys 1999 i 2000 es van fer seguiments arqueològics que no van documentar cap estructura d'e`poca antiga in situ. Però a l'any 2011, dins el terme municipal de Premià de Dalt i molt a prop de la rotonda es va documentar una necròpolis i una cella vinaria d'època romana (FERRER: 2011).
  Finalment, amb motiu de la construcció d'un centre comercial, l'any 2014, es va fer un seguiment arqueològic que va documentar l'existència de restes d'època romano-republicana (ss. II-I aC): dos lacus, dues sitges, un pou d'aigua i diversos retalls, que han estat excavats.

  COLL, Ramon (2004) Història arqueològica de Premià. Editorial Clavell, Premià de Mar.
  CRUELLS, Josep (2014). Intervenció arqueològica Can Nolla (carretera de Premià / C. Lluís Jordà Cardona). Vilassar de Dalt, el Maresme. Informe d'afectació d'estructures.
  FERRER, Conxita (2011). Informe per al rebliment de les estructures aparegudes en la intervenció preventiva efectuada al jaciment de Can Nolla-Santa Anna (Premià de Dalt, Maresme).
  GENERALITAT DE CATALUNYA (1983). Inventari del patrimoni arqueològic del Maresme. Vilassar de Dalt. Departament de Cultura de la Generalitat. Barcelona.
  PREVOSTI, Marta (1981). Cronologia i poblament a l'àrea rural d'Iluro. Caixa d'Estalvis Laietana. Mataró. Premi Iluro de 1980.
  UBACH, P. (1994): Memòries etno-arqueològiques. Vilassar de Dalt, 1934-1993. 6.000 anys d'història en el Maresme. L'Aixernador. 1994. Argentona.