La Tela
Vilassar de Dalt

    Maresme
    Carrer Vidal i Barraquer
    106

    Coordenades:

    41.51543
    2.36147
    446719
    4596174
    Número de fitxa
    08214 - 93
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Any
    1858
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Vilassar de Dalt (Pl. de la Vila, 1 - 08339)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Antiga fàbrica reconvertida en espai d'usos socials. Es tracta d'una nau de planta rectangular que consta de planta baixa i pis, amb la coberta de teules àrabs a un aigua i la façana principal orientada a migdia.
    La composició de la façana és simètrica a partir de diversos eixos de verticalitat amb obertures a la planta baixa i a la planta pis. Està coronada per una cornisa longitudinal simètrica amb un petit frontó corbat i un rellotge de sol a la part central.

    La palmera que hi havia al davant es va morir i ha estat substituïda per una altra.

    Fou creada per Antoni Piera, fabricant barceloní casat amb Francesca Galceran, filla de Vilassar, en els terrenys del carrer Canyamar que adquirí l'any 1852. A la mort d'Antoni Piera, l'any 1858, s'adjudica als germans Masferrer i Bosch. L'any 1869 hi consten 117 telers manuals.
    L'any 1875 passa a Josep Guardans amb 80 telers manuals i a partir de 1892 passa a Jaume Cuyàs. L'any 1901 s'hi instal·len 4 telers mecànics El 1906 Jaume Cuyàs forma societat amb Bassols i Darner. En aquest període i fins el 1933, es produeix la substitució dels telers manuals pels mecànics. Pere Màrtir Massiques, adquireix l'empresa l'any 1933. La fàbrica funciona fins l'any 1972.
    La plaça de la Tela, és un espai emblemàtic de nou cents metres quadrats, on antigament hi havia hagut tres fàbriques conegudes amb el nom de la Tela, Can Xinco i Can Bitllets.
    Aquesta plaça, inaugurada el 14 de març de l'any 2009 per l'alcalde Sr. Llorenç Artigas, formava part d'un projecte urbanístic de gran envergadura que va permetre conservar un edifici públic i molt emblemàtic pel poble, la fàbrica de la Tela. A l'acte es va fer una xocolatada popular i un espectacle infantil a les dotze del migdia.
    Aquesta fàbrica s'ha transformat en equipament municipal. Acull l'Aula de Dansa que originàriament estava a Can Rafart, l'escola de restauració, ceràmica i pintura des de l'any 2009

    ABRIL, J.M; ANDREU, J.; BENITO, P.; CASANOVAS,J.; MAS, MT. I SAMON, J.(1988). De menestrals a teixidors. Dos segles d'industrialització a Vilassar. Museu Municipal de Vilassar.
    AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.