Rellotge de sol de Can Sala
Vilassar de Dalt

Carrer Manuel Moreno, 48

XXI
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol zodiacal vertical, de superfície rectangular, orientat a sud-est i col·locat entre dues finestres de les golfes de la façana principal de Can Sala. Està realitzat damunt d'una tauleta grisa de fang refractari i esgrafiat, sense policromia. S'hi representa un disc solar que consisteix en un sol al pol, antropomorfa de gran realisme. Del seu nas neix el gnòmon de secció circular acabat en punta de fletxa. Assenyala l'hora, i les constel·lacions. Les hores (numeració àrab) estan esgrafiades des de les 6 del matí, fins a les 6 de la tarda, en cicles de dotze hores, des de la sortida del sol a través de la distinta orientació i longitud de l'ombra projectada pel gnòmon. Es troben distribuïdes dins d'un anagrama en forma de cinta.
    També assenyala al llarg de l'any la constel·lació del zodíac corresponent. Les línies zodiacals marquen el recorregut en funció de la declinació. D'esquerra a dreta es distribueixen de la següent manera: Càncer, Aries, Taurus, Gemini, Scorpio, Sagitarius, Pisces, Aquarius, Capricorn,Virgo, Leo, Libra.

Aquest rellotge consta en l'Inventari de rellotges de sol dels Països Catalans, de la Societat Catalana de Gnomònica, amb núm. de referència 4585. Hi ha dues fotografies realitzades per C. Sacristan l'any 2012, una d'ubicació general i l'altra de detall.
    A la fitxa s'informa de que aquest rellotge ha estat comprat a Múrcia.

Aquesta casa es coneix amb diversos noms. A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat figura com a Can Llimona, en el Catàleg de Vilassar com a Can Sala. Però el nom originaris de la casa és Can Llança, ja que la fa construir un capellà fill de Can Maians (família Llança) que era beneficiat de la parròquia de Santa Anna de Barcelona. La deixa en testament a la seva neboda i d'aquesta passa un altre cop a l'hereu de Can Maians. Després la família se la ven. La darrera propietària de Can Maians quan se la ven demana als compradors poder retirar de la façana un escut familiar esculpit en pedra que ara es pot veure en la part interior d'un portal de Can Maians que dona als horts.