Rellotge de sol de Can Lais
Vilassar de Dalt

Carrer Comerç, 27

Estructural
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol ubicat a la façana, orientada a sud est, de Can Lais. Està fet amb rajols ceràmics policromats de quinze cm de costat, formant una superfície rectangular de 60 cm per 75 cm respectivament. És del tipus vertical declinant. Els colors emprats són, el blau, el negre, el grana, el blanc i diferents tonalitats que van del groc envellit al carbassa. Les línies horàries, pintades de color blau, neixen a partir d'un disc solar de color blanc, al centre del qual hi ha un pollastre estilitzat pintat de blau, que canta a l'alba. De l'exterior d'aquest disc solar surten les línies horàries que marquen les hores i les parcials que senyalen les mitges hores. Les xifres representades són romanes i s'han pintat de negre. Estan repartides de la següent manera: les dotze del migdia, perpendicular, al centre, a la dreta de la una de la tarda fins a les quatre. A l'esquerra, des de les quatre de la matinada fins a les dotze. El gnòmon de vareta és de secció circular i neix de les potes del pollastre, al centre del disc solar. Per sota d'aquest, hi ha l'any, en xifres àrabs, en que van ser pintades les rajoles, “1992”. A la part superior d'aquestes, a mà esquerra es pot llegir la orientació del rellotge en graus: “Dec. 39º E”; a mà dreta, Lat. 41º30'N”. Entremig, s'hi ha pintat una sanefa de 4 a 5 cm d'amplada amb el nom de la casa, ambdues paraules separades per un punt central, "CAN . LAIS". Entre el disc solar i la meridiana que baixa perpendicular que marca les dotze del migdia, ocupant una superfície de quatre rajoles, s'hi ha pintat un sol antropomorfa com a motiu ornamental. La cara representa una dona amb ulls ametllats amb l'iris verdós i llavis, galtes i barbeta amb tons vermellosos. D'aquest sol es desprenen els raigs solars representats com flames. A l'interior de cada flama, una boleta de color vermell i una sanefa en forma de lletra "S" i el que sembla un collaret de perles que ressegueix tota la circumferència. Les flames s'alternen amb sanefes triangulars pintades de blau i blanc amb un botonet vermell al seu extrem, semblant a un estel volador. El quadrant queda emmarcat per una sanefa lineal d'un centímetre de gruix de color grana.

Aquest rellotge consta a l'inventari de la Societat Catalana de Gnomònica des del 19/12/2004, amb el número de referència 2701.

BOU, C.; FARRÉ, E.; VALLHONRAT, J.M.; VENTURA, J.; ELIAS, X.; NOGUÉ, J. (2004). Rellotges de sol de Catalunya. Un patrimoni per descobrir. Societat Catalana de Gnomònica. Col·lecció Patrimoni per Descobrir. Ed. Efadós.