Rellotge de sol de ca la Bona
Folgueroles

Carrer de la Font, 39-41
    A l'entrada del nucli urbà, prop del carrer de la Unió

BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Petit rellotge de sol quadrat situat a l’extrem de ponent de la façana principal de l’edifici. És de pedra i té la particularitat d’estar lleugerament inclinat cap a l’est (respecte el pla de la façana) per poder captar millor els rajos del sol i obtenir l’orientació nord-sud necessaria per al seu funcionament. És del tipus vertical orientat al sud, amb el gnómon de vareta i la numeració aràbiga. Les marques horàries indiquen les hores i les mitges hores en cicles de 12 hores, de les 6 del matí a les 6 de la tarda, i amb la línia de les 12 en vertical.

Segons una de les antigues estandants de la casa, aquest rellotge fou instal·lat l’any 1600, essent d’aquesta manera el més antic de Folgueroles. Durant la primera meitat del segle XX, els homes que treballaven als camps de la zona miraven el rellotge per saber si era l’hora d’anar a dinar.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.07.

VAL SORIANO, Josep M. (2008). “Jugant amb el sol – Segona part”. La Falguera nº 29, p. 19-21.