Rellotge de sol de can Mas
Folgueroles

A la banda de ponent del nucli urbà, en el polígon industrial La Fàbrica

XXI
    Lluís Badosa (disseny) i Josep Maria Val Soriano (càlculs gnomònics)
    BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Rellotge de sol situat a la façana principal de l’edifici, a la paret de migdia del volum auxiliar, orientat a la terrassa davantera. Les peces són d’acer inoxidable, disposades de forma rectangular i encastades al mur. És del tipus vertical declinant, amb una orientació sud-est i el gnòmon de vareta perforat amb l’any 2007. Les marques horàries indiquen les hores en cicles de 12 hores, de les 6 del matí a les 5 de la tarda, i amb la numeració aràbiga cada tres hores (6, 9, 12, 3 i 5). La línia de les 12 està disposada en vertical i marca els solsticis d’hivern i d’estiu i els equinocis de primavera i tardor. El rellotge funciona a la perfecció.

Segons les informacions consultades, el rellotge s’havia de completar amb el següent lema: “Quan el sol em toca el nas, dono l’hora a can Mas.”

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.07.

VAL SORIANO, Josep M. (2008). “Jugant amb el sol – Segona part”. La Falguera nº 29, p. 19-21.